Mazurek wykonany według podanego przepisu. (fot. B. Rymarowicz)Święta Wielkanocne uważane są szczególnie przez chrześcijan za najważniejsze święto w roku. 

Dlatego też oprócz religijnego charakteru ważną rolę w przeżywaniu tych świąt odgrywa stół wielkanocny. Wśród potraw i wypieków wielkanocnych nie może zabraknąć mazurka.

Wydawałoby się, że mazurek to wypiek z nazwy czysto polski, ale jak głosi legenda, ciasto, to przywędrowało do nas prawdopodobnie z Turcji i wraz z nim jego nazwa.

W Polsce wzmianki o mazurku pochodzą z siedemnastego wieku, stał się on symbolem zakończenia czterdziestodniowego postu. Bowiem okres poprzedzający Wielkanoc był pełen wyrzeczeń i wstrzemięźliwości, także od słodkości, tak więc mazurek bogaty w bakalie, konfitury
z lukrowanym, pięknie zdobionym wierzchem, był nagrodą za wytrwałość.

Sama nazwa mazur, dawniej oznaczała osobę mieszkającą na Mazowszu, Także ten region słynął z wielkanocnych mazurków i tu też zapewne powstało wiele jego odmian, jak: królewski, orzechowy czy czekoladowy. Zaletą tego wyjątkowego wielkanocnego przysmaku jest to, że jest wiele sposobów na jego wykonanie.

Olo-Basiowe kubki smakowe od lat stawiają na mazurek na waflu. Zaletą jest to, że nie wymaga pieczenia, a składniki można sobie dobrowolnie modyfikować, w zależności od upodobań smakoszy. Jednakże całość ozdobiona dodatkowo jest rozkoszą dla oka i dla podniebienia.

Oto wyjątkowy Olo-Basiowy wielkanocny mazurek.

Składniki:

  • 30 dkg masła,
  • 25 dkg cukru pudru,
  • 3 jaja,
  • 4 paczki herbatników po 100 g,
  • 10 dkg orzechów włoskich,
  • 10 dkg migdałów,
  • 10 dkg rodzynków,
  • pół tabliczki czekolady deserowej,
  • 3 sztuki suchych wafli.

Wykonanie:

  1. Masło ucieramy z cukrem i jajami.
  2. Orzechy, migdały, herbatniki mielimy w maszynce (mogą być grubsze oczka).
  3. Gdy mamy dobrze utarte masło dodajemy zmielone składniki i wszystko mieszamy.
  4. Dodajemy rodzynki.
  5. Dokładnie wszystko łączymy.
  6. Gotową masę dzielimy na pół, jedną część wykładamy na wafel i przykrywamy drugim waflem, następnie znów masa i przykrywamy trzecim waflem.

W zasadzie już mazurek gotowy. Pozostaje tylko ubranie, każdy może to uczynić dowolnie według własnego upodobania.

Nasz mazurek polany jest polewą czekoladową, obsypany uprażonym sezamem, ozdobiony wiórkami migdałowymi, suszonymi morelami
i orzechami.