Co można wyczarować z wody, octu lub czerwonej kapusty? Do czego może przydać się woda utleniona? Na te i wiele innych pytań szukaliśmy odpowiedzi podczas warsztatów w Filii „Siódemka”.
Przewodnikiem po interesującym świecie chemii był pan Jakub Telman, słuchacz tego interesującego, a zarazem trudnego kierunku studiów.
Nasz gość pokazał w jaki sposób można zbadać odczyn substancji za pomocą soku z czerwonej kapusty, czy nadmuchać balon sodą i octem.
Dzieci z zainteresowaniem przyglądały się, jak chleb zmienia kolor na niebieski oraz tworzyły lawę w butelce. Nie zabrakło też spektakularnego wybuchu.
Wszyscy, maluchy i ich rodzice, z uwagą obserwowali, jakie zastosowanie mogą mieć płyn do naczyń,gliceryna, jodyna i wiele innych, powszechnie dostępnych składników.
Po interesującym pokazie z udziałem chętnych dzieci, każdy uczestnik warsztatów miał okazję przeprowadzić samodzielnie eksperyment. Ta część spotkania wzbudziła największy entuzjazm.
Dziękujemy panu Jakubowi za niesamowite wrażenia.